headerphoto
GreekEnglish (United Kingdom)
Αρχική Ανακοινώσεις
News
Δελτίο Τύπου - 21 Δεκεμβρίου 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
Αθήνα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΚΑΙΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή Συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετάω  (Π.Ο.Π.) στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο φόρουμ διαλόγου για την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών ήταν το θέμα του φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιήθηκε χθές (21 Δεκεμβρίου 2009) στα κεντρικά κτίρια της EuroBank στην Αθήνα, με συμμετοχή εκπροσώπων από συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ, Υπ.Εσ., Δικαιοσύνης, ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης, ΣΣΕΔ, και άλλων φορέων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν η εκπρόσωπος της Τράπεζας EUROBANK κα Λήδα Μοδιανο-Λεών, ο βουλευτής κ. Ν. Καντερές, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Δημόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ κ. Οικονόμου.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικές εισηγήσεις για τα εξής θέματα: Παρουσίαση των συστημάτων ΠΟΠ, Οικονομικά Δεδομένα των συστημάτων ΠΟΠ και παρουσίαση του προγράμματος LIFE + με αντικείμενο την εφαρμογή των συστημάτων ΠΟΠ στην Ελλάδα, Κύπρο και Εσθονία.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν ερωτήματα εκπρόσωποι από όλους τους παρόντες φορείς. Συζητήθηκαν και απαντήθηκαν θέματα, όπως οι προϋποθέσεις εφαρμογής συστημάτων ΠΟΠ σε ένα δήμο, τα συνήθη προβλήματα από την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ στους ΟΤΑ, πώς θα μπορούσε να είναι η χρέωση στα συστήματα ΠΟΠ και το πώς θα διασφαλιστούν οι υπάρχοντες πόροι τον ΟΤΑ, αλλά και πολλά άλλα θέματα που αποσκοπούσαν στην άρση των εμποδίων και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την επιλογή και εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ στη χώρα μας.

Έγινε σαφές από όλους ότι τα συστήματα ΠΟΠ αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας.

Η αρχή έγινε. Θα ακολουθήσουν άλλες πέντε αντίστοιχες ημερίδες όπου πρόκειται να τεθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα της εφαρμογής των συστημάτων ΠΟΠ στη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της EUROBANK.        

Για περισσότερες πληροφορίες: Φίλιππος Κυρκίτσος 6936140795
 
 
Έτοιμα τα πρώτα φυλλάδια και οι αφίσες PDF Εκτύπωση E-mail

Εκτυπώθηκαν τα πρώτα φυλλάδια και οι αφίσες του προγράμματος. Στα φυλλάδια περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα συστήματα «Πληρώνω Όσο Πετάω» και πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι πολίτες να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από αυτά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο δήμος τους. Δίνεται έμφαση στις προσπάθειες για πρόληψη στην παραγωγή οικιακών αποβλήτων ενώ ενημερώνει και τους δημότες για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην περιοχή τους.
Το περιεχόμενο κείμενο του φυλλαδίου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εταίρων, μιας και αφού συντάχθηκε στα Ελληνικά, μεταφράστηκε στα Αγγλικά και στάλθηκε στους εταίρους για σχολιασμό.
Τα 15.000 φυλλάδια και οι 2.000 αφίσες που τυπώθηκαν θα μοιραστούν το συντομότερο δυνατό από το δήμο της Ελευσίνας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα σε εκδηλώσεις που θα γίνουν.
Επίσης, τόσο η Εσθονία όσο και η Κύπρος έχουν τυπώσει τη δική τους έκδοση των φυλλαδίων και των αφισών, πάνω στο ίδιο σχέδιο με τα ελληνικά, αλλά με διαφορετικό κείμενο, και έχουν ήδη ξεκινήσει να τα μοιράζουν στους πολίτες.
Μια δεύτερη έκδοση του φυλλαδίου, που θα περιλαμβάνει και τα μέχρι τότε αποτελέσματα, πρόκειται να εκδοθεί προς το τέλος του προγράμματος (πρώτο εξάμηνο του 2011) και στις τρεις χώρες.
Τα φυλλάδια και τις αφίσες που έχουν τυπωθεί σε κάθε μια από τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος) μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 
Ειδική έκδοση του περιοδικού «Σκουπίδια και Ανακύκλωση» PDF Εκτύπωση E-mail
Τυπώθηκε το τεύχος 70 του συνδρομητικού τριμηνιαίου περιοδικού «Σκουπίδια και Ανακύκλωση», το οποίο είναι αφιερωμένο στα συστήματα «Πληρώνω Όσο Πετάω» και προσφέρει στους αναγνώστες αναλυτικές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα συστήματα, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται αλλά και παραδείγματα εφαρμογής τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το περιοδικό «Σκουπίδια και Ανακύκλωση» εκδίδεται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα, περιλήψεις μελετών, νομοθεσία και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων μας. Διανέμεται σε σημαντικό αριθμό συνδρομητών, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΜΕ και φυσικά, απλοί πολίτες με έντονο το ενδιαφέρον για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων.
Το συγκεκριμένο τεύχος συντάχθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE07/ENV/GR/000271 “Η ανάπτυξη Συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» στην Ελλάδα την Εσθονία και την Κύπρο”. Έχει ήδη διανεμηθεί στους συνδρομητές ενώ τεύχη θα διανεμηθούν, σε εμπλεκόμενους φορείς μέσω των Ελλήνων εταίρων του προγράμματος και θα δοθεί στα 1.500 νοικοκυριά της Ελευσίνας που θα λάβουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Στο τέλος του προγράμματος θα εκδοθεί άλλο ένα τεύχος με ειδικό αφιέρωμα στα αποτελέσματα του προγράμματος.
Το εξώφυλλο και τα περιεχόμενα του περιοδικού μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
 
Συνάντηση των εταίρων στη Γερμανία PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 20, και 21 Ιουλίου συναντήθηκαν στη Δρέσδη εκπρόσωποι από τους εταίρους του προγράμματος, για να αναπτύξουν θέματα κυρίως γύρω από τη σχεδιαζόμενη πιλοτική εφαρμογή συστήματος Π.Ο.Π. στην Ελευσίνα και τη μεθοδολογία των εθνικών μελετών.
Στη συνάντηση έλαβε χώρα και το πρώτο Εργαστήριο, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα, όπου παρουσιάστηκαν, από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης εφαρμογές των συστημάτων Π.Ο.Π. στην πράξη, αλλά και τις διάφορες επιλογές στα συστήματα χρέωσης και τις μεθόδους. Το εργαστήριο αυτό βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση των συστημάτων Π.Ο.Π. από τους συμμετέχοντες.
Στα πλαίσια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων περπάτησαν σε περιοχή κοντά στο μέρος της συνάντησης όπου λειτουργεί σύστημα Π.Ο.Π. για να δουν από κοντά πώς εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση.
 
Έγινε η πρώτη συνάντηση στην Ελευσίνα PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 27 και 28 Απριλίου έγινε η πρώτη συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE07/ENV/GR/000271 “Η ανάπτυξη Συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» στην Ελλάδα την Εσθονία και την Κύπρο”.
Στη διήμερη αυτή συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην Ελευσίνα, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους εταίρους του Προγράμματος αλλά και η κυρία Μαρούλη, Monitoring Expert του Προγράμματος. Η συνάντηση αυτή βοήθησε στο να γνωριστούν καλύτερα οι εταίροι και να ξεκινήσει από σωστή βάση ο συντονισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος.
Το διήμερο των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο χώρο που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος.
Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση
 
Φωτογραφίες PDF Εκτύπωση E-mail